Što narušava crijevnu ravnotežu?

Što sve utječe na to da broj korisnih bakterija u crijevima opada?

1. Loše prehrambene navike

Prehrana bogata ugljikohidratima i šećerima prečesto je na našem jelovniku, kako za odrasle tako i za djecu. Takva hrana ubrzava rast loših bakterija i gljivica (candida) na račun korisnih bakterija. Čak i prehrana koja se pretežno temelji na mesnim proizvodima, a zanemarivanje povrća i voća inhibira rast korisnih bakterija.

2. Klorirana voda, alkohol i kava

Klorirana voda, alkohol i kava štetno djeluju na crijevnu mikrofloru. Klorirana voda iz slavine ne uništava samo korisne bakterije u probavnom traktu, sadrži i kancerogene tvari zvane trihalometani, koji se nakupljaju u masnom tkivu po cijelom tijelu, uzrokujući mutacije stanica i potiskujući imunološki sustav. Kava ima dvostruki učinak na zdravlje crijeva. Kofein u kavi djeluje laksativno, dok kava i napitci s kofeinom djeluju kao diuretici, što znači da uklanjaju tekućinu iz tijela i uzrokuju zatvor.

3. Korištenje antibiotika

Uzimanje antibiotika u slučaju bolesti ne uništava samo loše bakterije nego i dobre. Samo jedna antibiotska terapija može ozbiljno oštetiti probavni trakt jer uništava i dobre bakterije. Što više puta uzimate antibiotike i što terapija dulje traje, veća je vjerojatnost da će gljivica (Candida Albicans) rasti u vašem tijelu.

Ipak, ne smijemo zaboraviti antibiotike koji se nalaze u našoj hrani. Ako jedemo samo meso, perad, ribu (iz uzgoja) i mliječne proizvode životinja uzgojenih na industrijskim farmama, onda uz svaki obrok konzumiramo i antibiotike (uz hormone i razne toksine). Sve to štetno djeluje na korisne bakterije u crijevima.

4. Sintetski estrogeni

Sintetski estrogeni, u obliku kontracepcijskih pilula ili hormonske nadomjesne terapije, također smanjuju populaciju korisnih bakterija.

5. Stres

Korisne bakterije vrlo su osjetljive na stresne situacije u tijelu. Stres mijenja ravnotežu važnih hormona, što utječe na smanjenje korisnih bakterija.

Shopping Cart
Scroll to Top