Kada i kako uzimati probiotik PB8?

Jedna najboljih stvari koje možete učiniti za vaše zdravlje - uzmite probiotik 15 do 30 minuta prije jela. Tako ćete probavnom traktu osigurati bogat unos korisnih bakterija koje pomažu razgrađivati pojedenu hranu, pomažu kod probave i sprječavaju razrastanje štetnih bakterija.

Vrijeme uzimanja probiotika je vrlo važno jer probavni proces (želučana kiselina) značajno utječe na njihovu apsorpciju. Probiotik mora preživjeti dug put od usta pa sve do konačnog odredišta u crijevima pa je stoga vrlo važno kada ga uzeti.

  • črevesjeProbiotik je najbolje uzeti na prazan želudac. Prikladno vrijeme je u jutarnjim satima, 15 do 30 minuta prije doručka i navečer prije odlaska u krevet.

  • Probiotici se također mogu uzeti 15 do 30 minuta prije obroka jer pomažu u probavi.

  • Nemojte uzimati probiotike nakon obroka jer se tada u želucu nalazi maksimalna količina želučane kiseline a u takvom okruženju može preživjeti samo mala količina korisnih probiotika.

  • Probiotici se mogu uzeti zajedno sa hranom ako ista sadrži masnoće. Istraživanja su pokazala da je opstanak probiotičkih bakterija u takvom okruženju također veliki.

 

Zašto uzeti probiotik na prazan želudac? 

  • Razlog za uzimanje probiotika na prazan želudac je njihova apsorpcija. Kada uzmete probiotik na prazan želudac, on puno lakše nađe način da preživi put kroz želudac jer se tada u njemu nalazi mala količina želučane kiseline.

  • Mogućnost koja je još prihvatljiva je uzimanje probiotika zajedno sa obrokom. Međutim, zbog prisutnosti želučane kiseline puno manje probiotičkih bakterija preživi put do tankog i debelog crijeva pa je stoga učinak probiotika smanjen.

   

Doziranje, upotreba – česta pitanja

Kako često uzimati probiotike?
Probiotiki su samo privremeni "posjetitelji" u vašim crijevima i nakon određenog vremena (6 do 12 sati) njihov učinak nestane. Stoga je potrebno dnevno doziranje, a još bolji učinci mogu se postići sa doziranjem više puta na dan. Probiotici ne mogu zamijeniti oštećenu crijevnu floru ali mogu uspostaviti privremenu mikrofloru koja trenutno obavlja iste zadatke kao »stalna« mikroflora. Probiotici pomažu u uspostavljanju ravnoteže između dobrih i loših bakterija u našim crijevima.

Da li mogu uzeti preveliku dozu probiotika?
Ne! U crijevima nikada ne može biti previše korisnih bakterija. Mnogo je vjerojatnije da će vaša doza biti premala, pogotovo ako je u vašim crijevima već uvelike poremećen odnos u crijevnoj mikroflori.

Također treba imati na umu da dio probiotičkih bakterija gubi svoju snagu na dugom putu do cilja (jednjak, želudac, tanko crijevo (6 metara) i debelo crijevo (1,5 metra)).

Kakva treba biti dnevna doza probiotika?
Blagotvorni učinci probiotika mogu se očekivati kod uzimanja dnevne doze od 1 do 40 milijardi probiotičkih kultura. Svaki probavni sustav je drugačiji i jedinstven kao otisak prsta. Pronađite dozu koja vama najviše odgovara. To mogu biti dvije, četiri, šest ili više kapsula dnevno. Postupno povećavajte vaše doze - to je dobar način da pronađete dnevnu dozu koja odgovara vašem tijelu i vašim zdravstvenim tegobama.

Da li treba probiotike uzimati zajedno sa antibioticima?
Probiotike uzimajte tijekom terapije antibioticima i još 1 do 2 tjedna nakon terapije. To je jedini način da potpuno obnovite crijevnu mikrofloru i smanjite mogućnost prevlasti loših bakterija u crijevima.

Mogu li se probiotici uzimati tijekom trudnoće?
Tijekom trudnoće, buduće se majke često suočavaju sa probavnim problemima. Redovito uzimanje je siguran i učinkovit način koji sprječava probleme u probavnim sustavu i utječe na cjelokupno zdravlje i dobrobit. Osim toga probiotici utiču na imunološki sustav majke kao i njezinog djeteta.

Kako probiotici pomažu kod proljeva?
Patogene bakterije proizvode toksine koji uzrokuju proljev. Probiotici ometaju rast i razvoj patogenih bakterija, čime se smanjuje formiranje toksina. Probiotici ispravljaju neravnotežu u crijevnoj mikroflori i poboljšavaju redovitost probave i čvrstoću blata.

Je li nužno da se probiotici pohranjuju u hladnjaku?
Ako je moguće, probiotik PB8 nakon otvaranja pohranite u hladnjak. Samo na taj način korisne će probiotičke bakterije zadržati punu snagu tijekom dužeg vremenskog razdoblja. Većina sojeva u Probiotiku PB8 otporna je na sobnu temperaturu dok je kutijica zapečaćena i hermetički zatvorena.
 

14 milijardi probiotičkih bakterija
8 probiotičkih sojeva

BEZ
SOJE

BEZ
ORAŠĆIĆA

BEZ
GLUTENA